svētdiena, 2016. gada 20. novembris

Asinsvadu-trombocitārās hemostāzes izmeklēšanas metodes

Klīniskajā praksē visbiežāk nosaka asins tecēšanas laiku, trombocītu skaitu un asins recekļa retrakciju.
Asins tecēšanas laiks pēc Dika (Duke) metodes. Sterilos apstākļos ar skarifikatoru pacienta auss ļipiņā izdara 3 mm dziļu dūrienu. Ieslēdz hronometru un ik pēc 30 sekundēm ar filtrpapīra strēmelīti no dūriena vietas nosusina asins pilienu. Asins tecēšanas laiku mērī līdz tam brīdim, kad uz filtrpapīra vairs nepaliek asiņu nospiedums. Normāls asins tecēšanas laiks pēc šīs metodes ir 2—3 minūtes.
Asins tecēšanas laiks galvenokārt liecina par trombocītu darbību hemostāzē (tromba veidošanās procesā). Ja trombocītu ir maz vai traucēta to funkcionālā aktivitāte, asins tecēšanas laiks paildzinās.
Trombocītu skaitu nosaka Gorjajeva (H. K. Горяев) kamerā vai ar automātisko ierīču palīdzību.
Asins recekļa retrakcija ļauj novērtēt trombocītu spēju asins receklī kontrahēt fibrīna pavedienus. Rezultātā recekļa tilpums samazinās un no tā tiek izspiests asins serums. Izmērī izdalītā seruma tilpumu un nosaka tā procentuālo attiecību pret asins kopējo tilpumu. Asins recekļa retrakcija galvenokārt ir atkarīga no trombocītu skaita, to funkcionālā stāvokļa un no fibrinogēna daudzuma.
Pēdējos gados, sevišķi trombocitopātiju diagnostikai lieto metodes, kas ļauj novērtēt trombocītu adhēzijas funkciju, kā arī spontānās un inducētās (ar ADF, kolagēnu u. c.) agregācijas funkciju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru