piektdiena, 2016. gada 16. septembris

Hipovolēmija

Policitēmiskā normovolēmija ir normāls cirkulējošo asiņu tilpums, kas satur vairāk formelementu nekā normāli. Tā rodas pēc eritrocītu masas atkārtotas pārliešanas nelielās devās. Hipovolēmija jeb oligēmija ir samazināts cirkulējošo asinu tilpums.
Parasta hipovolemija ir samazināts cirkulējošo asiņu tilpums ar normālu formelementu (45%) un plazmas (55%) attiecību. Tā uz laiku rodas pēc akūta asins zaudējuma, kamēr intersticiālais šķidrums vēl nav nokļuvis asinīs. Hipovolēmija raksturīga šokam (akūtai asinsrites mazspējai), kad daļa asiņu nepiedalās cirkulācijā.
Oligocitēmiskā hipovolēmija ir samazināts cirkulējošo asiņu tilpums ar samazinātu hematokrītu — asinis ir maz eritrocītu. Oligocitēmiska hipovolēmija var rasties pēc akūta asins zaudējuma, ja asins un intersticiālā šķidruma nokļūšana asinsritē nekompensē asins zudumu.
Policitēmiskā hipovolēmija ir samazināts cirkulējošo asiņu tilpums ar relatīvi lielu formelementu skaitu. Eritrocītu skaits asins tilpuma vienībā un hematokrīts palielinās asins sabiezēšanas dēļ, rodas relatīva eritrocitoze. Policitēmisku hipovolēmiju izraisa hipohidratācija, kad organisms zaudē daudz šķidruma sakarā ar hiperventilāciju, pārkāršanu, profūzu svīšanu, caureju, vemšanu, plašu apdegumu. Šoka laikā pastiprinās šķidruma iziešana audos, jo asinsvadu sienas kļūst pastiprināti caurlaidīgas, arī tad veidojas policitēmiskā hipovolēmija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru