otrdiena, 2016. gada 6. septembris

Gastrīts

Gastrīts ir kuņģa gļotādas un dziļāko slāņu iekaisums. Izšķir akūtu un hronisku gastrītu.
Akūtu gastrītu izraisa gan eksogēni, gan endogēni faktori. No eksogēniem faktoriem akūtu gastrītu izraisa organismam ne­piemērots, kairinošs, bojāts, nepietiekami sakošļāts, pārāk karsts uzturs, pārēšanās, uztura alergēni (piemēram, majonēzes vai kon­servu nepanesība), alkohols, daži medikamenti (salicilāti, sulfanilamīdi, daļa antibiotiku, hinīns, arsēns), ķīmiskas vielas. Pie endogēniem akūta gastrīta cēloņiem pieskaita toksiskas humorālas un arī reflektoriskas ietekmes gripas, pneimonijas, nieru mazspējas, gremošanas orgānu iekaisuma gadījumā. Šo faktoru ietekmē pastiprinās sekrēcija kuņģī, rodas epitēlija bojājumi, kā arī dažādi kuņģa aiz sargrefleksi — vemšana, caureja.
Hronisks gastrīts būtībā nav tipveida patoloģisks process (iekaisums), jo iekaisumam raksturīgo pazīmju nav. Hroniska gastrīta pamatā ir pakāpeniska klājšūnu atrofija un to skaita samazināšanās.
Hronisku gastrītu konstatē aptuveni 1/3 cilvēku, kuri sūdzas par gremošanas traucējumiem. Tā izcelsmē galvenā nozīme ir alimentāriem faktoriem — ēdiena kvalitātei, temperatūrai, ēšanas režīmam. Kuņģa gļotādas atrofiju veicina arī alkohola sistemātiska lietošana. Par vienu no kuņģa aciditātes samazināšanās mehā­nismiem hroniska gastrīta slimniekiem uzskata H+ atpakaļ-difūziju cauri kuņģa gļotādai, kura pastiprinās, ja radies gļotādas bojājums.
Bez tam hroniska gastrīta attīstību veicina arī endogēni faktori — patoloģiskas reflektoriskas ietekmes, humorāli, to skaitā hormonāli faktori (hipofīzes-virsnieru sistēmas disfunkcija), alerģiski faktori, hroniskas infekcijas slimības (tuberkuloze, malārija), fokāli infekcijas perēkļi un hipoksija.
Hronisks endogēns gastrīts bieži attistās sakarā ar citu gremošanas orgānu iekaisumu vai iekaisumu citos orgānos. Reflektorisko un humorālo faktoru, pirmām kārtām histamīna un tam līdzīgu vielu ietekmē kuņģa funkcionālā aktivitāte no sākuma pa­stiprinās, tad ta pakāpeniski izsīkst un sākas gļotādas atrofija.
Hroniska gastrīta diagnostikai nepieciešami kuņģa gļotādas morfoloģiskas izmeklēšanas dati.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru