piektdiena, 2016. gada 16. septembris

Eritropoēzes regulācija un tās traucējumi

Visi asins formelementi veidojas no poiipotentas asinsrades cilmšūnas. No cilmšūnas attīstās unipotentas šūnas-priekšteces, no kuram vairākos attīstības posmos diferencējas asins šūnas —  eritrocīti, trombocīti, dažādi leikocītu veidi. Eritropoēzes šūna-priekštece ir pret eritropoetīnu jutīga šūna, tās transformēšanos par proeritroblastu un eritroblastu turpmāko diferencēšanos par eritrocītiem veicina eritropoetīni.
Eritropoetīni (α glikoproteīdi) ir galvenie eritropoēzes regulētāji. To lielākā daļa (90%) rodas dažādās nefrona daļās, bet parejie eritropoetīni, it īpaši nieru patoloģijas gadījumā, veidojas aknas un liesa. Daļa autoru uzskata, ka eritropoetīnu sintēzei aknās un liesa ir zināmā nozīme intrauterīnajā un agrīnajā postnatālajā periodā, kā arī nieru ekstirpācijas gadījumā. Eritropoetīnu produkciju stimulē nieru audu hipoksija un palielināta pienskābes koncentrācijā. Slimniekiem, kuru organismā izteikta hroniska hipoksija, konstatēta pastiprināta eritropoetīnu veidošanās. Eritropoetīnu koncentrācija asinīs palielinās arī pēc asins zaudējuma, augstuma hipoksijas un eksperimentālas hemolītiskās anēmijas gadījumā.
Hroniskiem nieru slimniekiem eritropoetīnu koncentrācija asinīs nereti samazinās un attīstās anēmija. Aknu slimnieku asins serumā konstatēti faktori, kuri kavē eritropoetīnu iedarbību uz asinsrades šūnām. Šos eritropoetīnu inhibitorus sauc par antieritropoetīn i e m. Palielināts antieritropoetīnu daudzums konstatēts hipoplastiskās anēmijas slimniekiem.
Eritropoēzi stimulē vairāki hormoni — tiroksīns, kortikotropīns, glikokortikosteroīdi. Ja šo hormonu trūkst, eritrocītu skaits samazinās. Uzskata, ka šie hormoni netieši ietekmē eritropoetīnu produkciju. Sieviešu dzimumhormoni (estrogēni) atšķirībā no vīriešu dzimumhormoniem eritropoēzi kavē. Iespējams, ka tie traucē eritropoetīnu veidošanos un tiem piemīt antimitotiska ietekme uz šūnām.
Tiek diskutēts par eritropoēzes neirālo regulāciju. Uzskata, ka simpātiskie nervi regulē eritropoēzi, aktivējot eritropoetīnu veidošanos, bet parasimpātiskie nervi aktivē antieritropoetīnu veidošanos.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru