piektdiena, 2013. gada 20. septembris

Vēža riska slimības. Vēždraudes slimības

Par vēža riska slimībām sauc slimības, kuru gadījumā lielākā vai mazākā mērā iespējama priekšvēža un vēlāk arī vēža šūnu veidošanās. Vēža riska slimības ir, piemēram, hroniski iekaisumi, labdabīgie audzēji un polipi.
Izšķir obligātās un fakultatīvās vēždraudes slimības.
Obligātās ir tās slimības vai patoloģiskie procesi, kuru gadījumos bieži sastopama malignizācija. Tādas slimības ir resnās zarnas pārmantotā polipoze, kuņģa polipoze, pigmenta kseroderma, daži mastopātijas veidi u. c.
Fakultatīvo vēždraudes slimību gadījumos malignizācijas varbūtība nav liela. Pie šīm slimībām pieder atrofisks gastrīts, kuņģa čūla, vairāki fibromatozās (difūzās) mastopātijas veidi u. c.
Klīnikā ļaundabīgā audzēja attīstībā izšķir vairākas stadijas: 1) nevienmērīgas difūzas hiperplāzijas stadija — audi vēl pilnībā saglabā normālu uzbūvi, bet ievērojami pieaug šo audu struktūrelementu (šūnu, šķiedru) skaits; 2) perēkļveida proliferātu stadija — audu pamatmasa vēl saglabā normālu struktūru, bet šajā intensīvi vairojošos šūnu masā parādās atsevišķi norobežoti sevišķi straujas vairošanās perēkļi; 3) relatīvi labdabīga audzēja (adenomas, fibromas, miomas) stadija — proliferācijas perēkļos pieaug šūnu atipija; 4) ļaundabīgā audzēja (karcinomas, sarkomas) attīstības stadija. Otrā un trešā stadija būtībā ir vēždraudzes slimības. Ir saprotams, ka šo slimību sekmīga diagnostika un ārstēšana ir ļoti svarīgs ļaundabīgo audzēju profilakses pasākums.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru