svētdiena, 2013. gada 1. septembris

Vēlīnā tipa hipersensibilitātes reakcijas

Pirmreizējais kontakts ar alergēnu organismā izraisa citolītisko T limfocītu veidošanos — veidojas sensibilizēto Tc klons. Daļa šo šūnu cirkulē asinīs, bet daļa fiksējas kapilāru endotēlijā, ādā, gļotādās un citos audos. Otrā kontakta gadījumā ar alergēnu sensibilizētie Tc uzkrājas alergēna iekļūšanas vietā un realizē savu citolītisko funkciju.
Tagad noskaidrots, ka Tc uz tiecamšūnu ar alergēnu iedarbojas tieši. Tc izstrādā olbaltumvielu perforīnu, kas tiecamšūnas membrānā veido poras. Caur porām šūnā nonāk ūdens, un šūna plīst. T limfocītu mediatoriem — limfokīniem — ir palignozīme, tie izraisa leikocītu hemotaksi un to fiksāciju antigēna atrašanās apvidū, tādējādi veicinot makrofāgu sistēmas funkcijas šūnu lizēšana.
Limfokīnu ir vairāk nekā 30, un tos iedala trīs grupās: 1) faktori, kas pastiprina šūnu funkcijas (pārnešanas faktors; makrofāgus aktivizējošais faktors; blastogēnais faktors, kas izraisa B limfocītu blasttransformāciju; interleikīns 2; y interferons, kas aktivē makrofāgus, Tc un dabiskos killerus), 2) faktori, kas veicina šūnu lokalizāciju — kavē makrofāgu migrāciju, 3) faktors, kas kavē šūnu funkcijas (limfotoksīns — stimulē T limfocītu citolītisko darbību). Organisma šķidrumos ir arī cirkulējošās antivielas, tomēr tās izraisa tikai sekundārus bojājumus:
Alergēna mijiedarbības vietā ar sensibilizētajiem limfocītiem attīstās šūnu bojājums, leikocītu infiltrācija, iekaisuma infiltrāts un audu indurācija.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru