sestdiena, 2013. gada 21. septembris

Diurēzes traucējumi

Pieaudzis cilvēks diennaktī izdala 0,8—1,5 l urīna, gadu veca zīdaiņa diennakts diurēze ir aptuveni 0,5 l, 8 gadus veca bērna diurēze — līdz 1 l. Nieru spēju izdalīt ūdeni stipri ietekmē renālie prostaglandīni. Emocionāli faktori (pārbīlis, prieks, bēdas) spēj kā palielināt, tā arī samazināt diurēzi.
Poliurija (polyuria) ir liels diennakts urīna daudzums (vairāk par 2 l). Atkarībā no izcelsmes tā var būt ekstrarenāla un renāla. Fizioloģiska ekstrarenāla poliūrija rodas pēc liela šķidruma daudzuma uzņemšanas, kofeīna ievadīšanas u. tml. Patoloģiska ekstrarenāla poliūrija iestājas diurētisko līdzekļu rezultātā, tūsku izzušanas periodā, cukura diabēta gadījumā (osmotiskā diurēze), vazopresīna (ADH) trūkuma apstākļos utt. Bezcukura diabēta (diabetes insipidus) slimniekam vazopresīna trūkuma dēļ samazinās ūdens fakultatīvā reabsorbcija, un organisms diennaktī zaudē 10 l un vairāk urīna ar zemu relatīvo blīvumu. Ar vazopresīna sekrēcijas samazināšanos saista arī poliūriju sāpju un uzbudinājuma laikā.
Renāla poliūrija attīstās hroniskiem nieru slimniekiem (intersticiāla vai tubulāra nefropātija) tajā slimības stadijā, kad stipri samazinājusies filtrācija kamoliņos (līdz 25—35% no normālās filtrācijas) un krasi pavājinājusies ūdens reabsorbcija kanāliņos. Parasti tad ir arī hipostenūrija un niktūrija (nycturia — urīna izdale naktī). Renāla poliūrija rodas arī akūtas nieru mazspējas izveseļošanās fāzē.
Oligūrija (oliguria) ir samazināta diennakts diurēze (mazāk par 500 ml). Tik maza diurēze nespēj pilnībā izvadīt no organisma visus vielmaiņas galaproduktus. Biežāk oligūrija rodas urīna filtrācijas traucējumu dēļ, retāk — sakarā ar pastiprinātu reabsorbciju nieru kanāliņos. Arī oligūrija var būt gan ekstrarenāla, gan renāla. Ekstrarenālās oligūrijas tiešais cēlonis parasti ir arteriāla hipotensija (sirds mazspēja, hipohidratācija, šoks, kolapss). Ekstrarenāla oligūrija var arī rasties sakarā ar pastiprinātu vazopresīna izdalīšanos, piemēram, uzbudinājuma periodā angīna pectoris vai bronhiālās astmas lēkmes laikā.
Renāla oligūrija liecina par smagu nieru bojājumu, kad filtrācija nieru kamoliņos ir ļoti maza, piemēram, akūta nefropātija, akūta nieru mazspēja, hronisku nieru slimību termināla stadija (ļoti mazs funkcionējošo nefronu skaits — mazāk par 5%)^
Anūrija (anuria) ir pilnīga diurēzes pārtraukšanās. Tā var būt gan īslaicīga, gan ilgstoša.
īslaicīga anūrija parasti ir reflektoriska. Anūriju izraisa dažādu refleksogēno zonu (ādas, kuņģa un zarnu trakta, žultspūšļa, urīnpūšļa, urīnvadu) kairinājums, piemēram, aknu vai nieru kolikas laikā. Stipras sāpes sakarā ar nieres traumu, operāciju vai bojājumu (pielonefrlts, hidronefross) var reflektoriski izraisīt īslaicīgu anūriju veselajā nierē (renorenālais reflekss). To saista ar simpātiskās nervu sistēmas uzbudinājumu, adrenalīna un vazopresīna izdali. Adrenalīna ietekmē paaugstinās kamoliņu pievadošās arteriolas tonuss, tādēļ samazinās urīna filtrācija. Savukārt vazopresīns pastiprina ūdens reabsorbciju nieru kanāliņos. Līdzīga reflektoriska anūrija aprakstīta arī cilvēkiem pēc ārkārtējas psihiskas traumas.
Ilgstoša anūrija ir ļoti bīstama, jo tā apdraud organisma eksistenci.
Prerenālu anūriju izraisa krasa arteriālā spiediena pazemināšanās, nieru artērijas tromboze vai embolija. Subrenāla anūrija rodas, ja nospiesti vai nosprostoti urīnceļi. Visbiežākā ir nieru anūrija — smaga nieru bojājuma vai smagas saindēšanās izraisīta akūta nieru mazspēja, hroniskas nieru mazspējas terminālā stadija. Visos šajos gadījumos krasi pavājinās vai pilnīgi pārtraucas urīna filtrācija un pastiprinās urīna reabsorbcija.
Nieru anūrijas patoģenēze vēl nav pilnīgi izpētīta. Noskaidrots, ka smaga nieru bojājuma izraisītas anūrijas apstākļos asinsrite nierēs un urīna filtrācija kamoliņos nepārtraucas, tā tikai pavājinās. Šie novērojumi neizskaidro anūriju. Uzskata, ka caur bojāto kanāliņu epitēliju pirmurīns kontaktē ar nieru intersticiālajiem audiem un spēj tajos pilnīgi reabsorbēties. Nieru audu iekaisuma tūskas rezultātā paaugstinās intrarenālais spiediens un attīstās kanāliņu kompresija. Virs kompresijas vietas pastiprinās filtrāta resorbcija un rodas anūrija.
Medicīnas praksē sastop arī urīna veidošanās dienakts ritma traucējumus. Normāli dienas diurēzes attiecība pret nakts diurēzi ir aptuveni 3:1.
Niktūrija ir nakts diurēzes pārsvars, kad traucēta urīna veidošanās regulācija, piemēram, sirds mazspējas slimniekiem. Polakisūrija (pollakisuria) jeb bieža urinācija raksturīga urīnceļu iekaisumam. Fizioloģiska polakisūrija rodas pēc liela šķidruma daudzuma uz-ņemšanas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru