svētdiena, 2013. gada 15. septembris

Anafilaktiskais šoks

Anafilaktiskais šoks ir alerģisko reakciju (hipersensibilitātes) ekstremāla forma, kas cilvēkam var attīstīties pēc seruma, antibiotiku un citu vielu ievadīšanas.
Neliela alergēna deva organismā jau ir radījusi hipersensibilitati, un uz šī fona alergēna atkārtota (izšķiroša) deva izraisa anafilaktiska tipa alerģisku reakciju (sk. organisma imunoloģisko reaktivitāti). Šajā reakcijā atbrīvojas bioloģiski aktīvās vielas (histamīns, serotonīns, asins proteolītiskie un lipolītiskie enzīmi), kas izraisa ģeneralizētu vazodilatāciju, asinsvadu sienas caurlaidības palielināšanos, mikrocirkulācijas traucējumus un gludās muskulatūras spazmas bronhos, zarnās, dzemdē un citur (minētās norises tad arī ir patoģenēzes vadošie locekļi).

Normālais cirkulējošo asiņu tilpums vairs neatbilst palielinātajam asinsrites sistēmas tilpumam — ir iestājusies relatīva hipovolēmija. Arteriālais spiediens, ķermeņa temperatūra un asinsrece samazinās. Bronhu spazmu dēļ tiek traucēta plaušu ventilācija. Dažkārt pievienojas smadzeņu tūska.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru