otrdiena, 2013. gada 3. septembris

Alerģisko reakciju terapijas un profilakses principi

Alerģijas slimnieku ārstēšanu parasti veic divos etapos: 1) akūtā stāvokļa novēršana, 2) specifiskās un nespecifiskās hiposensibilizācijas pasākumu komplekss. Akūta stāvokļa ārstēšanā izmanto patoģenētisku terapiju, kas bloķē konkrētā alerģisko reakciju veida katras stadijas attīstību.
Specifiskā hiposensibilizācija ir vērsta uz to, lai samazinātu organisma reaktivitāti pret konkrētu alergēnu. Slimniekam ievada tā alergēna ekstraktu, pret kuru ir izveidojusies hipersensibilitāte. Pēc noteiktiem laika intervāliem pacientam sublingvāli, intrakutāni vai subkutāni ievada nelielas specifiskā alergēna devas. Tās lielākā vai mazākā mērā piesaista antivielas (IgE), un tādējādi daudzos agrīno alerģisko reakciju gadījumos izdodas panākt desensibilizāciju.
Nespecifiskā hiposensibilizācija ir vērsta uz to, lai samazinātu organisma reaktivitāti pret alergēnu ar nespecifiskās terapijas pasākumiem: 1) izvairīšanās no kontakta ar alergēnu (profesijas, dzīves apstākļu, klimata maiņa, aizsargājošas ziedes), 2) imūndepresīvā ietekme (visbiežāk izmanto glikokortikoīdu preparātus, retāk — antilimfocitāros serumus, apstarošanu), 3) bioloģiski aktīvo vielu inaktivācija (ievada proteolītisko enzīmu inhibitorus, antihismīna preparātus), 4) cīņa pret alergēna-antivielu kompleksa veidošanos (izmanto salicilātus), 5) iedarbība uz šoka orgāniem, šūnu aizsardzība pret bioloģiski aktīvo mediatoru ietekmi, orgānu funkciju traucējumu korekcija; piemēram, spazmolītikas samazina gludās muskulatūras kontraktūru, narkotikas veicina nervu sistēmas aizsardzību, 6) vispārspēcinoša terapija (ārstēšanās sanatorijā vai kūrortā, fizikālā terapija).
Imūnkompleksu slimību terapijas pasākumi ir vērsti uz to, lai 1) ierobežotu tālāku kontaktu ar alergēnu, 2) kavētu antivielu producēšanu (izmanto imūnmodulatorus), 3) likvidētu imūnkompleksus un iedarbotos uz efektorajiem mehānismiem (pretiekaisuma preparāti) .
Autoimūno slimību terapija ir vērsta uz imunoloģiskās homeostāzes T daļas defekta likvidēšanu (aizkrūtes dziedzera preparāti, pārnešanas faktors, citi imūnmodelējošie līdzekļi), imunoloģisko reakciju mediatoru blokādi (antihistarnīna preparāti), autoantigēnu izvadīšanu. Izmanto arī pretiekaisuma un aizvietojošo terapiju.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru