svētdiena, 2013. gada 18. augusts

Psihogēnie faktori

Cilvēks ir nepārtraukti pakļauts sociālu faktoru ietekmei. Slimību attīstību var veicināt arī mikrosociāli faktori, piemēram, negatīvas cilvēku attiecības darbā, skolā, ģimenē. Tās stipri samazina darbaspējas un veicina slimību attīstību. Mikrosociālie faktori robežojas ar psihogēnajiem patogēnajiem faktoriem.
Psihotrauma spēj izraisīt izteiktus veģetatīvus traucējumus, bet smagos gadījumos pat šoku un nāvi. Tomēr dzīvē biežāka ir nervu sistēmas hroniska pārpūle. Arī tā samazina nervu sistēmas spēju mobilizēt organisma aizsargmehānismus, ierobežo adaptāciju mainīgajiem ārējās un iekšējās vides apstākļiem. Emocionāls sasprindznājums un jau minētie mikrosociālie faktori veicina hipertoniskās slimības, neirožu, miokarda infarkta, kuņģa un divpadsmitpirkstu zarnas čūlas un citu slimību attīstību.
Beidzot jāuzsver izteiktā vārda lielā nozīme. Ārstam jāatceras, ka ikviens viņa vārds var gan ārstēt, gan ari veicināt slimību.
Mediķu attieksmi pret slimniekiem pēta speciāla medicīnas nozare — medicīniskā deontoloģija (gr. deon — vajadzīgais) jeb ārsta ētika. Tās principu neievērošana, nepiesardzīga valoda un neuzmanīga izturēšanās pret slimnieku nereti ir viens no jatrogēno slimību cēloņiem (tās ir slimības, kas radušās mediķu vainas dēļ).

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru