trešdiena, 2016. gada 7. septembris

Aknu pamatfunkcijas

Aknas ir pats lielākais dziedzeris cilvēka organismā. Tas izpilda ļoti svarīgas, daudzveidīgas un homeostāzei nepieciešamas funkcijas.
1.   Aknas piedalās olbaltumvielu, ogļhidrātu, tauku, žults pigmentu, vitamīnu un mikroelementu vielmaiņā — aknās notiek dezaminēšanās,_ transaminēšanās, aminoskābju izmantošana sintēzes, glikoneoģenezes procesos, urīnvielas, urīnskābes, hipūrskābes sintēzē, glikogena veidošana, fruktozes un galaktozes pārveidošana glikozē, taukskābju izmantošana fosfolipīdu un holesterīna sintēzei, A vitamīna veidošana no karotīna, B12 vitamīna, Fe++ un Cu++ deponēšana utt.
2.   Aknas piedalās ūdenssāļu maiņas regulācijā — aknās inaktivejas aldosterons un vazopresīns, aknās sintezētajām olbaltumvielam, galvenokārt albumīniem, ir liela nozīme asins onkotiskā spiediena uzturēšanā, aknas spēj deponēt līdz 60% no visām cirkulējošām asinīm, aknas izdala feritīnu.
3.   Aknas piedalās skābjubāzu līdzsvara regulācijā — aknās sintezētajām olbaltumvielām ir svarīga nozīme asins pH regulācijā, hiperketonēmijas apstākļos aknās palielinās acetil-CoA daudzums un no tā veidojas ketonskābes.
4.   Aknas inaktivē bioloģiski aktīvās vielas, arī stereoīdos hormonus.
5.   Aknas uztur pastāvīgu asins plazmas olbaltumvielu sastavu un piedalās asinsreces procesos — sintezē albumīnus, a globulīnus, P globulīnus, fibrinogēnu, protrombīnu, asinsreces faktorus, heparīnu, fosfolipīdus, holesterīnu, holesterīna esterus.
6.   Aknām ir nozīme asins tilpuma regulācijā — aknas ir asiņu depoorgāns, aknas piedalās asinsvadu tonusa uzturēšanā.
7.   Aknas piedalās asinsrades procesā — embrionālajā periodā aknas ir asinsrades orgāns, aknās deponējas Fe++ un B12 vitamīns.
8.   Aknas veido un izvada bilirubīnu un žulti kuņģazarnu traktā, kā arī piedalās gremošanas procesos.
9.   Aknām piemīt organisma barjerfunkcija — aknas ar žulti secernē metabolītus, piemēram, žultsskābju un porfirīna vielmaiņas produktus, holesterīnu, endogēni (zarnu mikrofloras darbības rezultātā) radušos fenolu, endogēnas un eksogēnas toksiskas vielas, medikamentus; aknās notiek zarnu trakta mikroorganismu vai nejauši iekļuvušu toksisku vielu enzimātiska inaktivācija un izvadīšana ar žulti (enterohepātiskais loks), urīnvielas veidošanās no amonjaka, kā arī fagocitoze.
Ja aknas tiek bojātas, attīstās daudzveidīgi vielmaiņas, asinsreces, barjerfunkcijas, žults veidošanās, izdales un citi traucējumi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru