piektdiena, 2016. gada 9. septembris

Aknu mazspējas klīniskās izpausmes

Arteriālā hipotensija aknu slimniekam saistīta ar 1) pavājinātu angiotensinogēna sintēzi aknās, jo trūkst tam nepieciešamā substrāta, un 2) pastiprinātu ieritina produkciju aknās. Feritīna ietekmē paplašinās asinsvadi. Hipotensīva ietekme ir arī žultsskābēm.
Eritropoēzes traucējumi rodas sakarā ar traucētu asinsradei nepieciešamo faktoru — Fe++, folijskābes, cianokobalamīna — deponēšanos aknās, rezultātā attīstās anēmija.
Asinsreces pavājināšanās pamatā ir dažu asinsreces faktoru — protrombīna, V, VII, IX, X faktora un fibrinogēna — pavājināta sintēze aknās sakarā ar hepatocītu bojājumu. Aknu un zemaknu dzel
tes gadījumā hipoholijas vai aholijas dēļ traucēta tauku uzsūkšanās. Tas izraisa K vitamīna deficītu organismā, rezultātā pavājinās protrombīna un citu asinsreces faktoru veidošanās. Bez tam hroniska hepatīta un aknu cirozes slimniekiem attīstās splenomegālija (hepatolienālais sindroms), liesā pastiprinās trombocītu bojāeja. Visu šo faktoru ietekmē hroniskiem aknu slimniekiem attīstās tieksme uz asiņošanu — hemorāģiskā diatēze.
Hemorāģiskais sindroms ir viena no akūtas aknu nekrozes raksturīgām izpausmēm vīrushepatīta gadījumā. Hemorāģiskā sindroma pamatā aknu slimniekiem ir fibrīna veidošanās traucējumi, fibrīna un fibrinogēna degradācijas produktu uzkrāšanās asinīs un to antikoagulantā darbība. Aknu cirozes slimniekiem asiņošanas cēlonis nereti ir paplašināto kolaterālo (portokavālo) anastomožu plīšana (sk. Portālā hipertensija), parasti plīst paplašinātās barības vada vēnas.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru