sestdiena, 2016. gada 19. novembris

Limfosarkoma

Limfosarkoma (lymphosarcoma) ir ļaundabīgs limfātisko audu audzējs, kurš rodas, proliferējot limfocītiem. Atkarībā no primārās audzēja lokalizācijas izšķir limfmezglu, liesas, plaušu, nieru, kuņģa, tievās zarnas, ādas un citu orgānu limfosarkomu.
Slimības sākumā samērā strauji palielinās viena limfmezglu grupa. Limfmezgli ir ļoti blīvi, saauguši savā starpā. Limfosarkoma var augt gan difūzi, gan perēkļveidīgi.
Slimības klīniskie simptomi atkarīgi no limfosarkomas lokalizācijas. Piemēram, mediastinālo limfmezglu palielināšanās var izraisīt elpas trūkumu, abdominālo limfmezglu palielināšanās — dzelti, zarnu darbības traucējumus, ascīta veidošanos utt.
Tā kā neoplastiskās hiperplāzijas procesā audzēja šūnu struktūra mainās, limfosarkomas morfoloģiskā diagnostika ir grūta. Par perspektīvu uzskata imunoloģisko diagnostikas metodi. Konstatēts, ka perēkļveida limfosarkomas šūnas ir B limfocīti ar IgM vai vienlaikus ar IgM un IgD imūnglobulīnu determinantēm.
Ja limfosarkoma attīstās kā lokāls process, terapija ir operatīva, var izmantot arī staru terapiju. Ģeneralizētās limfosarkomas ārstēšanai lieto hemioterapeitiskus līdzekļus.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru